Employer Branding - Sojková, Rozalie (2021)
Hlavním cílem práce je identifikovat hodnoty a faktory Employee Value Propostion (EVP), na které by se měly společnosti z bankovního sektoru zaměřit, aby byly jako zaměstnavatelé atraktivní pro studenty vysokoškolských oborů týkajících se bankovnictví představující potenciální budoucí zaměstnance. V teoretické části je provedena literární rešerše, která objasňuje základní pojmy z oblasti employer brandingu, nástroje využívané k budování značky zaměstnavatele, a především Employee Value Proposition, která je zásadní pro praktickou část práce. Zároveň je charakterizována Generace Z a její zaměstnanecké preference. Praktická část se pak věnuje employer brandingu v sektoru bankovnictví se zaměřením na vysokoškolské studenty. Nejprve jsou shrnuty důležité poznatky průzkumu preferencí vysokoškolských studentů TOP Zaměstnavatelé. Stručně je charakterizován bankovní sektor a jeho struktura. Poté jsou zkoumány kariérní weby a hodnoty EVP vybraných bank. Následuje vlastní výzkum mezi studenty Fakulty financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické provedený pomocí dotazníkového šetření. Z něj vyplývá, že mezi nejdůležitější hodnoty a faktory EVP z pohledu studentů patří přátelské pracovní prostředí, pracovní náplň, work-life balance, dobré vztahy na pracovišti, smysluplnost práce, vzdělávání a rozvoj či společenská odpovědnost. Na základě těchto poznatků jsou pak zaměstnavatelům v bankovním sektoru navržena doporučení.