Employer Branding - Sojková, Rozalie; Stříteský, Marek; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Hlavním cílem práce je identifikovat hodnoty a faktory Employee Value Propostion (EVP), na které by se měly společnosti z bankovního sektoru zaměřit, aby byly jako zaměstnavatelé atraktivní pro studenty vysokoškolských oborů týkajících se bankovnictví představující potenciální budoucí zaměstnance. V teoretické části je provedena literární rešerše, která objasňuje základní pojmy z oblasti employer brandingu, nástroje využívané k budování značky zaměstnavatele, a především Employee Value Proposition, která je zásadní pro praktickou část práce. Zároveň je charakterizována Generace Z a její zaměstnanecké preference. Praktická část se pak věnuje employer brandingu v sektoru bankovnictví se zaměřením na vysokoškolské studenty. Nejprve jsou shrnuty důležité poznatky průzkumu preferencí vysokoškolských studentů TOP Zaměstnavatelé. Stručně je charakterizován bankovní sektor a jeho struktura. Poté jsou zkoumány kariérní weby a hodnoty EVP vybraných bank. Následuje vlastní výzkum mezi studenty Fakulty financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické provedený pomocí dotazníkového šetření. Z něj vyplývá, že mezi nejdůležitější hodnoty a faktory EVP z pohledu studentů patří přátelské pracovní prostředí, pracovní náplň, work-life balance, dobré vztahy na pracovišti, smysluplnost práce, vzdělávání a rozvoj či společenská odpovědnost. Na základě těchto poznatků jsou pak zaměstnavatelům v bankovním sektoru navržena doporučení.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses