Analýza úspěšnosti inflačního cílování České národní banky v letech 2000-2019 - Novotný, Tomáš; Morda, Pavel; Lakotová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úspěšnosti České národní banky v režimu cílování inflace v letech 2000-2019 a v případě, kdy je zjištěn rozpor mezi skutečně naměřenou inflací a stanoveným cílem pro dané období, jsou analyzovány hlavní příčiny tohoto jevu. V teoretické části je nejprve objasněn obecný rámec pojmu inflace, její měření, příčiny a následné důsledky. V praktické části práce je za pomoci analýzy vývoje inflace v jednotlivých letech a následné komparace s inflačními cíli vyhodnocena efektivnost České národní banky při využívání tohoto režimu. Dle výsledků analýzy je patrné, že se centrální bance nepodařilo udržet inflaci na jejím cíli, respektive ani v rozmezí tolerančního pásma, ve více než polovině sledovaných let. Za nejčastější příčiny odchýlení jsou v práci označeny například vývoj cen potravin, regulovaných cen či světových cen ropy, ovlivňující vývoj domácích cen pohonných hmot.
Vedoucí práce: Pavel Morda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses