Nestálé rizikové preference a jejich význam při modelování spotřební funkce - Skála, Jaromír (2021)
V této práci se zabývám nestálými rizikovými preferenci a vztahem mezi spotřebou, disponibilním důchodem domácností a averzí k riziku. Nejprve shrnuji pohled na preference spotřebitele z hlediska dějin ekonomického myšlení. Dále ukazuji různé přístupy k riziku a s nimi související kalkulaci pojištění jako hlavní možnost ochrany proti riziku. Poté představuji pohledy na modelování spotřební funkce. Na začátek praktické části porovnávám celkovou spotřebu a výdaje na pojištění vůči hospodářskému cyklu České republiky, abych ukázal nestálost rizikových preferencí. Pro tuto analýzu využívám celkovou spotřebu, výdaje na pojištění, průměrný sklon ke spotřebě a mezní sklon ke spotřebě. Údaje z této části ukazují na daleko větší změnu ve výdajích na pojištění než v celkové spotřebě v krizovém období. Dále představuji 2 modely, pomocí kterých zkoumám vztah mezi rizikovými preferencemi a disponibilním důchodem domácností. V prvním odhadu byl dokázán vztah mezi rizikovými preferencemi a příjmem ze závislé činnosti. Druhý model ukázal skutečnost, že na rizikové preference, respektive výdaje na pojištění hraje roli „bohatství“ spíše než jeho dynamika. Výsledný růst pojištění je závislý na příjmové skupině, tedy úrovni příjmů. V poslední části výzkumu vyjadřuji spotřební funkci jako funkci disponibilního důchodu a rizikových preferencích. V tomto případě pro růst spotřeby není podstatný růst disponibilního důchodu, ale spíše jeho úroveň. Efekt růstu spotřeby klesá s rostoucím decilem, a tedy pro vysokopříjmové skupiny bude tento efekt nižší. Zároveň s rostoucí averzí k riziku roste spotřeba.