Analýza inflace v České republice ve srovnání s vybranými zeměmi eurozóny v letech 2004-2020 - Poláková, Karolína; Morda, Pavel; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce analyzuje vývoje inflace v České republice a vybraných zemích eurozóny v letech 2004-2019. Práce zkoumá příčiny tohoto vývoje a faktory s ním spojené. Teoretická část práce se zaměřuje na inflaci, její druhy, příčiny, spojitost s nezaměstnaností a způsoby jejího měření. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda byl v dlouhodobém časovém horizontu vývoj inflace v České republice stabilnější než v ostatních sledovaných zemích. Empirická část práce se tak zabývá nejprve analýzou těchto časových řad. Následně pak spotřebními koši sledovaných zemích a vnímanou a očekávanou inflací, jakožto dalšími faktory, které mají na vývoj inflace vliv. Hlavní hypotéza je po tomto zkoumání zamítnuta. Česká republika v dlouhodobém horizontu nedosahuje největší stability, kvůli několika výkyvům, které ve sledovaném období nastaly. Ty byly nejčastěji způsobeny změnami cen ropy, růstem daní nebo například zvyšujícími se cenami potravin.
Vedoucí práce: Pavel Morda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses