Insolvence v České republice z pohledu nezaměstnanosti, úrovně vzdělání a počtu mužů a žen dle soudních obvodů krajských soudů v letech 2015 - 2020 - Jiránková, Kateřina (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou insolvenčního prostředí v České republice. Cílem práce je prokázat přímé dopady nezaměstnanosti, vzdělání a pohlaví obyvatel na četnost insolvencí, posoudit spojitost insolvence s hospodářským vývojem České republiky ve sledovaných letech a vymezit nejméně a nejvíce postižené regiony dle soudních obvodů. Teoretická část bakalářské práce pojednává o procesu insolvenčního řízení u nás. Dále rozvíjí ostatní sledované faktory a zdůvodňuje jejich možné dopady na insolvence. V praktické části je představena historie insolvenčního práva, charakteristika dlužníků v České republice dle pohlaví a porodnost v letech 1987 – 2000, která má přímý dopad na snižující se počty studentů vysokých škol. Česká republika je rozdělena na osm regionů dle správních obvodů krajských soudů a v každém jsou analyzována data insolvencí, nezaměstnanosti, vzdělání a počtu mužů a žen zvlášť. Na závěr praktické části je představen vývoj ekonomiky České republiky v podobě meziročního HDP a míry nezaměstnanosti. Následně je porovnán vývoj HDP společně s celkovým počtem insolvenčních řízení na území České republiky za roky 2015 – 2020. Závěr práce potvrzuje, že nezaměstnanost a vyšší poměr mužů ve společnosti ovlivňují insolvence negativně, naopak více vysokoškolsky vzdělaných obyvatel pozitivně a také, že insolvenční procesy mají vliv na vývoj HDP.