Analýza systému hodnocení ekonomické efektivity projektů dopravní infrastruktury v ČR v letech 2014–2020 - Hořelica, Sebastian; Bednář, Milan, 1991-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou hodnocení ekonomické efektivity projektů dopravní infrastruktury. Cílem práce je analyzovat systém ekonomického hodnocení projektů dopravní infrastruktury platný v letech 2014-2020 v ČR a vyhodnotit, zdali byl nastaven s použitím obecně užívaných metod ekonomického hodnocení a dále zda byl systém funkční. Hlavní použité metody jsou analýza a deskripce. V teoretické části práce je definován pojem ekonomické efektivnosti, jsou představeny existující metody ekonomického hodnocení investičních projektů a aktuálně platné metodiky ekonomického hodnocení pro financování dopravní infrastruktury ČR z fondů EU. Praktická část se skládá ze dvou hlavních částí. V první části je provedena analýza způsobu hodnocení ekonomické efektivnosti vybraného souboru projektů z OPD 2014-2020, která je zaměřena na použité metody a výsledky ekonomického hodnocení jednotlivých projektů ze souboru. Ve druhé části je na případové studii vybraného projektu, který byl v OPD úspěšně hodnocen a financován, zpracováno vlastní hodnocení ekonomické efektivity. Výpočet je realizován jednak s použitím dat o skutečném provozu na hodnocené infrastruktuře a dále za použití aktuálně platné metodiky pro hodnocení. Výsledek výpočtu demonstruje funkčnost a vypovídací schopnost aktuálně platného metodického nástroje, který do výpočtu zahrnuje socioekonomické benefity a poskytuje ujištění o ekonomické smysluplnosti podpořeného projektu. Tím je potvrzena úvodní hypotéza, že aktuálně platné metodiky jsou funkční, užívají vhodné metody ekonomického hodnocení projektů a poskytují ujištění o ekonomickém přínosu infrastrukturních staveb.
Vedoucí práce: Milan Bednář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses