Porovnání vývoje platů pedagogických pracovníků k růstu průměrné mzdy v letech 2012–2019 v České republice podle jednotlivých krajů - Vašátková, Kateřina (2021)
Tato bakalářská práce zkoumá mzdové ohodnocení pedagogických pracovníků na základních a středních školách veřejného sektoru v letech 2012–2019. Platy učitelů jsou porovnány se mzdami v jednotlivých krajích České republiky. V teoretické části práce jsou nejprve definovány pojmy související s veřejným sektorem a metoda ke stanovení výše platu pedagogických pracovníků a poté pojmy týkající se teorie nezaměstnanosti, hrubého domácího produktu a lidského kapitálu. V praktické části tato práce porovnává platy učitelů na základních a středních školách s průměrnými mzdami v jednotlivých krajích pomocí dat získaných především z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Českého statistického úřadu. Ve vybraných krajích je následně provedena analýza zabývající se nacházením možných příčin nepoměrů mezi vybranými kraji. Bakalářská práce shledává vznik nepoměrů platů ke mzdám. Nejnižší poměry v celém sledovaném období platů ke mzdám jsou zjištěné v hlavním městě Praha. Naopak nejvyšší poměry v Karlovarském kraji. U šesti vybraných krajů je provedena analýza zkoumající možné příčiny nerovnosti. Vývoj nezaměstnanosti, hrubého domácího produktu a podílu vysokoškolsky vzdělaných osob evidovaných v kraji odpovídá zjištěným nepoměrům. Práce nabízí pohled na finanční situaci pedagogických pracovníků a přehled situace v jednotlivých krajích.