Kulturní diplomacie z hlediska vlivu na export českých kulturních statků - Rusňák, Jakub (2021)
Cílem této bakalářské práce je navržení úprav postupů kulturní diplomacie České republiky za účelem efektivnějšího kulturního exportu. V úvodu se tato práce věnuje prozkoumání teoretických pojmů, které se s kulturní diplomacií a jejím fungováním úzce pojí. V druhé části se zabývá analýzou klíčových institucí České republiky na poli kulturní diplomacie a jejich propojením s mezinárodními institucemi. Ve třetí části pak práce analyzuje kulturní diplomacii pěti vybraných států, jimiž jsou USA, Čína, Jižní Korea, Francie a Polsko. Zaměřuje se na jejich klíčové instituce a pak na vybrané, pro kulturní export důležité, části jejich kulturní diplomacie. Ve čtvrté části pak tato práce bere nejlepší příklady z činností kulturních diplomacií vybraných států ve vztahu k podpoře kulturního exportu, a vytváří možné alternativní postupy využitelné v praxi české kulturní diplomacie pro podporu exportu kulturních statků.