Komparace českého a švédského modelu sociálního systému v letech 2009-2019 v oblasti rodinných dávek. - Hladíková, Karolína (2021)
Bakalářská práce pojednává o komparaci sociálních systémů v České republice a ve Švédsku v oblasti rodinných dávek v letech 2009-2019 a snaží se najít hlavní podobnosti či odlišnosti, které tyto dva systémy odráží. V úvodu se práce zaměřuje na pochopení fungování samotné sociální politiky a následný vývoj státu blahobytu, sociálního zabezpečení a rodinné politiky v obou zemích. Švédsko je považováno za jeden z nejvíce velkorysých států blahobytu. Na základě provedené analýzy vybraných příspěvků jsou v praktické části práce uvedeny rozdíly mezi českým a švédským systémem rodinných dávek, díky kterým je zřetelná větší univerzálnost švédského systému. To však nemá příliš velký vliv na zvolené demografické ukazatele, jejichž hodnoty jsou v obou zemích často srovnatelné. V souvislosti s migrační krizí je také zkoumán její možný dopad na švédský sociální systém. V tomto případě však není potvrzen zcela průkazný kontext spojený s přibývajícími migranty a výší švédských sociálních výdajů.