Vliv dividendy na rozhodování investora a na firemní zisky - Snášel, Josef; Dvořáková, Lenka; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je analýza akciových trhů s konkrétním zaměřením na porovnání firem, které vyplácejí dividendu a firem, jež dividendu nevyplácí. Srovnání dividendových a nedividendových firem je prováděno z pohledu investora za využití behaviorální ekonomie. Rovněž analyzuji rozdílné charakteristiky dividendových a nedividendových firem. Dále zkoumám návratnost šesti portfolií, sestavených na základě rozdílných dividendových výnosů, a pomocí regresní analýzy zjišťuji, které faktory ovlivňují návratnost portfolií nejvíce. Ve zkoumaných portfoliích bylo použito 3 790 firem obchodovatelných na Newyorské burze cenných papíru mezi lety 1990-2019. Tato práce přináší důkazy o tom, že dividendy a kapitálové zisky nejsou dokonalé substituty. Dále zobrazuji, že dividendové a nedividendové firmy mají některé velmi odlišné charakteristiky a regresní analýza poukazuje na rozdílnou významnost faktorů ovlivňujících návratnost nedividendového portfolia a portfolií dividendových.
Vedoucí práce: Lenka Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses