Označení trvanlivosti a plýtvání potravinami v ČR - Černá, Barbora (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami s prošlým datem trvanlivosti. Cílem práce je zjistit, jak různé generace českých spotřebitelů vnímají data trvanlivosti na obalech potravin a jak toto vnímání souvisí právě s plýtváním. Za tímto účelem byl na vzorku 28 respondentů dvou různých věkových kategorií proveden výzkum pomocí triangulace dvou kvalitativních metod – deníkových záznamů a na ně navazujících hloubkových rozhovorů. Bylo zjištěno, že plýtvání potravinami na základě prošlého data je spotřebiteli vnímáno jako zbytečné a nežádoucí. Jedna skupina spotřebitelů mu předchází tím, že se nespoléhá na data a potraviny vyhazuje pouze v případě, že jsou zkažené. Druhá skupina dbá na to, aby se prošlé potraviny v jejich domácnosti vůbec neobjevovaly. Úspěšná implementace obou strategií nicméně vyžadují určité zkušenosti, což je důvod, proč mladší spotřebitelé zpravidla plýtvají těmito potravinami více než ti starší.