Označení trvanlivosti a plýtvání potravinami v ČR - Černá, Barbora; Chytková, Zuzana; Pašmik, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami s prošlým datem trvanlivosti. Cílem práce je zjistit, jak různé generace českých spotřebitelů vnímají data trvanlivosti na obalech potravin a jak toto vnímání souvisí právě s plýtváním. Za tímto účelem byl na vzorku 28 respondentů dvou různých věkových kategorií proveden výzkum pomocí triangulace dvou kvalitativních metod – deníkových záznamů a na ně navazujících hloubkových rozhovorů. Bylo zjištěno, že plýtvání potravinami na základě prošlého data je spotřebiteli vnímáno jako zbytečné a nežádoucí. Jedna skupina spotřebitelů mu předchází tím, že se nespoléhá na data a potraviny vyhazuje pouze v případě, že jsou zkažené. Druhá skupina dbá na to, aby se prošlé potraviny v jejich domácnosti vůbec neobjevovaly. Úspěšná implementace obou strategií nicméně vyžadují určité zkušenosti, což je důvod, proč mladší spotřebitelé zpravidla plýtvají těmito potravinami více než ti starší.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses