Řízení personálního rozvoje na základě motivace. - Tarasiuk, Oleksandr; Němec, Otakar; Šneková, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je najít a identifikovat účinné nástroje motivující zaměstnance společnosti, které stimulují jejich rozvoj, vývoj opatření k zajištění rozvoje zaměstnanců společnosti, dosahování cílů na dnešním trhu práce. Bakalářská práce se skládá z teoretické, metodické a praktické části. Teoretická a metodická část práce je věnována rozvoji osobnosti a řízení jejího rozvoje, personálnímu řízení, aplikace moderních metod motivace, definování moderního formátu „tréninkové organizace“ a zohlednění v průzkumech hodnocení odborníků ohledně rozvoje personálu a změn v HR strategiích společností do roku 2030. Praktická část práce byla vyvinuta ve spolupráci se známou nejen na Ukrajině, ale i se světovou společností „Rud “ .Závěrečná část bakalářské práce obsahuje doporučení pro společnost „Rud “ na zlepšení systému personálního řízení a jeho rozvoj systému motivace zaměstnanců.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses