Komparace ekonomického vývoje České a Slovenské republiky v období 2009-2019 - Vymetal, Petr; Steiner, Petr; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Práce analyzuje a porovnává ekonomický vývoj České a Slovenské republiky v období 2009-2019, které následuje po hospodářské krizi 2008. Práce nejprve představuje teoretický rámec, vysvětluje hospodářský cyklus a uvádí různé přístupy, které se tímto pojmem zabývaly. Dále analyzuje vývoj vybraných zemí pomocí pěti ekonomických ukazatelů, kterými jsou hrubý domácí produkt, míra nezaměstnanosti, vývoj reálných mezd a vývoj sekundárního a terciárního sektoru. Komparací zjištěných výsledků došlo k vyvrácení stanovené hypotézy, že „ekonomika České republiky vykázala v období 2009-2019 vyšší ekonomický růst než ekonomika Slovenské republiky.“ Vyšší ekonomický růst vykázala Slovenská republika, která ve vybraném období dosahovala vyššího růstu HDP, výraznějšího poklesu míry nezaměstnanosti a razantnějšího zvýšení reálných mezd. Lepších výsledků dosáhla Slovenská republika také ve vývoji sekundárního a terciárního sektoru.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses