Analýza financování sociálních služeb pro seniory v ČR mezi lety 2015-2020 - Janečková, Tereza; Steiner, Petr; Lakotová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Práce si klade za cíl analyzovat nabídku pobytových sociálních služeb v ČR a současné financování domovů pro seniory. Stárnutí obyvatelstva, které provází vyspělé země napříč celým světem, představuje vyšší zátěž na veřejné rozpočty a především růst poptávky po pobytových sociálních službách. Přestože se mezi lety 2015-2019 kapacity těchto služeb v ČR markantně nenavýšily, na jejich chod je vynakládáno více zdrojů z veřejných rozpočtů. Soukromé domovy pro seniory, které zaznamenaly ve sledovaném období jako jediné z druhů těchto domovů nárůst ve svých kapacitách, představují menší zátěž na veřejné rozpočty. Ale dotace, které proudí z veřejných rozpočtů právě těmto soukromým domovům, jsou stále velmi štědré. Zkoumanou hypotézu, že v domovech pro seniory je nedostatečná kapacita a během let 2015-2020 se výrazně nenavýšila, lze potvrdit pouze částečně. Za období 2015-2019 totiž nebyl zaznamenán vysoký nárůst kapacit ani dostatečná vybavenost domovů pro seniory. Data pro rok 2020 chybí, a proto by nebylo relevantní celou tuto hypotézu potvrzovat. Hypotézy, že nedostatek kapacit v domovech pro seniory lze řešit zapojením soukromého sektoru, respektive zapojením pečovatelské služby, byly potvrzeny.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses