Analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji se zaměřením na okres Teplice v letech 2010-2020 - Prokešová, Helena (2021)
Bakalářská práce se věnuje analýze vývoje nezaměstnanosti v Ústeckém kraji a v okrese Teplice v letech 2010–2020. Teoretická část práce pomocí metody odborné literární rešerše charakterizuje pojmy a koncepty souvisejícími s trhem práce, nezaměstnaností a státní politikou zaměstnanosti. Prostřednictvím statistických dat získaných z databází Ministerstva práce a sociálních věcí, Českého statistického úřadu a Krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem praktická část sleduje a analyzuje vývoj nezaměstnanosti podle vybraných ukazatelů. Ústecký kraj vykazuje dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti v České republice, ve sledovaném období lze však pozorovat její pokles na historicky nejnižší hodnoty. Na základě provedených analýz dochází práce k závěru, že vysoká nezaměstnanost v Ústeckém kraji je významně ovlivněna ekonomikou silně orientovanou na průmysl a nízkým vzděláním obyvatelstva. Zvýšenou péči je třeba věnovat osobám bez kvalifikace, mladým do 30 let, osobám v předdůchodovém věku, dlouhodobě nezaměstnaným a obyvatelům sociálně vyloučených lokalit. V závěru práce jsou také formulována konkrétní hospodářsko-politická doporučení.