Vznik nezávislé Indie. Příspěvek ke studiu procesu dekolonizace indického subkontinentu po druhé světové válce (1945-1947/48) - Adámek, Matěj; Kovář, Martin, 1965-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce analyzuje faktory, které přiměly Britské impérium udělit v roce 1947 Indii samostatnost. První část práce rozebírá poměry v Britské Indii, které vedly k sílícímu nacionalismu. Druhá část analyzuje konkrétní a hlavní příčiny britského odchodu z Indie společně s jejich charakteristikou a postupným vývojem. Třetí část práce se zabývá průběhem a důsledky získání nezávislosti a rozdělení Indie. Bylo zjištěno, že hlavními faktory odchodu Britů z Indie byly nacionalismus, ekonomický bankrot mateřské země na konci druhé světové války, směřování pozornosti na domácí problémy v Británii, proměna společenského vnímání imperialismu a mezinárodní nátlak světových mocností v čele se Spojenými státy americkými.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses