Komparace regulace kryptoměn a jejich případné zdanění v ČR a USA v období 2013–2020 - Filip, Martin (2021)
Bakalářská práce porovnává regulaci kryptoměn a jejich zdanění v ČR a USA v letech 2013–2020. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy související s teorií peněz a kryptoměnami. V úvodu praktické části je zprvu shrnut regulatorní přístup ve světě, na který navazuje analýza regulace kryptoměn a jejich zdanění v USA a ČR. Přístup obou zemí je komparován z hlediska postojů centrálních bank, potírání trestné činnosti a daňových aspektů. Dále je analyzován vliv kryptoměn na veřejné rozpočty. Práce odpovídá na výzkumnou otázku, zda je současný právní rámec dostatečný a přehledný pro nakládání s kryptoměnami. K přehlednému nakládání s kryptoměnami je zapotřebí vytvoření specifické právní úpravy, která by se výhradně týkala kryptoměn a postihovala tak její charakteristické vlastnosti. Hypotéza „kryptoměny nemají a nemohou mít významný vliv na veřejné rozpočty“ je vyvrácena. Z hlediska vlivu kryptoměn na veřejné rozpočty je důležitý zejména boj státu proti nelegální činnosti, při které se kryptoměny mohou využívat. Práce přináší ucelený pohled na problematiku regulace kryptoměn v USA a ČR v letech 2013–2020, přičemž přístup Spojených států amerických ke kryptoměnám je aktivnější v utváření potřebné legislativy.