Aquaponické pěstování plodin jako podnikatelská příležitost - Loudová, Ema; Habrmanová, Blanka; Mareš, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
V posledních letech se na poli pěstitelství stala velmi populární metoda aquaponického pěstování. Jedná se o kombinaci chovu ryb a bezpůdního pěstování rostlin. Cílem práce je zhodnotit realizovatelnost podnikatelského nápadu aquaponického pěstování jahod z pohledu připravenosti místního, stále velmi tradičního, prostředí. Aby bylo možné podnikatelský nápad zhodnotit, vymezila jsem tři největší překážky pro tento druh podnikání – zájem spotřebitelů, finanční stránku podnikání a současné technologické možnosti. Zájem spotřebitelů jsem zjišťovala pomocí dotazníku směřovaným na zákazníky supermarketu, kteří nakupují jahody. Finanční stránku jsem zhodnotila na základě finanční analýzy a současné technologické možnosti jsem diskutovala s odborným poradcem na pěstování jahod, Adri Streefem. Závěrem mé práce je, že je finančně možné tímto způsobem jahody pěstovat a mezi spotřebiteli poptávka po organických jahodách je, navíc, když jsou produktem aquaponie, avšak velkou překážkou je fakt, že dosud není efektivním způsobem zvládnut boj s chorobami a škůdci v aquaponiích, což přináší velká rizika. Aquaponie pro pěstování jahod má velký potenciál do budoucna, ale v současné chvíli ji jako podnikatelský záměr doporučit nemohu.
Vedoucí práce: Blanka Habrmanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses