Analýza podpor rodin s dětmi v ČSR 1945-1953 - Svoboda, Petr (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá sociální politikou po 2. světové válce v ČSR do roku 1953 se zásadním zaměřením na podporu rodin s dětmi. Nejdříve jsou rozebrány 2 zásadní pojmy – sociální politika a welfare state. Následně je popsán transformační proces rodiny v průběhu 19. století a přístupy daného typu welfare state k rodinné politice. Prostřední část se věnuje stavu před zrodem sociální politiky, následně jejímu vzniku koncem 19. století a její podobě na území dnešní ČR do 2. světové války. Hlavní část analyzuje pohledy domácího i zahraničního odboje na budoucí směřování ČSR po válce. Věnuje se též pohledu povolených poválečných stran na hospodářství i sociální politiku. Stěžejní část rozebírá jednotlivé podpory v období 1945-1953, které jsou detailně popsány s následnými změnami. Přebrání veškeré moci komunisty nemělo výrazný dopad na podobu sociálního systému v 40. letech, změny se začaly projevovat až po roce 1951. Přes proklamovaný zájem o pracující lid, nová komunistická moc nedokázala zajistit růst životní úrovně. Rodiny, které si chtěly zachovat určitý životní standard, musely mít 2 příjmy.