Analýza dopadu výše spotřebních daní na spotřebu alkoholických nápojů a tabákových výrobků v České republice v letech 2010-2020 - Plchová, Eliška (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu výše spotřebních daní na spotřebu alkoholických nápojů a tabákových výrobků v České republice v letech 2010-2020. V teoretické části je představena daňová teorie, dále spotřební daně a jejich vývoj od roku 1993 a vysvětleny pojmy, potřebné k pochopení přístupu libertariánského paternalismu, kdy za jeho aplikaci můžeme vnímat právě spotřební daně. Praktická část se věnuje analýze vzájemného vztahu mezi výší daňové sazby spotřební daně a úrovní spotřeby, kde by se dalo předpokládat, že navýšení sazby sníží spotřebu. Druhou hypotézou byl předpoklad, že úroveň spotřeby nezávisí pouze na ceně produktu, kterou významně ovlivňuje spotřební daň, ale že na lidské rozhodování má vliv více faktorů zejména psychologického charakteru. Obě tyto hypotézy byly potvrzeny a na závěr práce byly uvedeny návrhy na základě aplikace libertariánského paternalismu, které by mohly více podpořit pozitivní dopad spotřebních daní jako například omezení reklamy, prevence nebo využití architektury výběru.