Analýza dopadu výše spotřebních daní na spotřebu alkoholických nápojů a tabákových výrobků v České republice v letech 2010-2020 - Plchová, Eliška; Vodžák, Milan; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu výše spotřebních daní na spotřebu alkoholických nápojů a tabákových výrobků v České republice v letech 2010-2020. V teoretické části je představena daňová teorie, dále spotřební daně a jejich vývoj od roku 1993 a vysvětleny pojmy, potřebné k pochopení přístupu libertariánského paternalismu, kdy za jeho aplikaci můžeme vnímat právě spotřební daně. Praktická část se věnuje analýze vzájemného vztahu mezi výší daňové sazby spotřební daně a úrovní spotřeby, kde by se dalo předpokládat, že navýšení sazby sníží spotřebu. Druhou hypotézou byl předpoklad, že úroveň spotřeby nezávisí pouze na ceně produktu, kterou významně ovlivňuje spotřební daň, ale že na lidské rozhodování má vliv více faktorů zejména psychologického charakteru. Obě tyto hypotézy byly potvrzeny a na závěr práce byly uvedeny návrhy na základě aplikace libertariánského paternalismu, které by mohly více podpořit pozitivní dopad spotřebních daní jako například omezení reklamy, prevence nebo využití architektury výběru.
Vedoucí práce: Milan Vodžák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses