Investiční rozhodování Business Angels - Yanovich, Darya (2021)
Business angels jsou obecně považovány za hlavní zdroj financování nových podniků, nacházejících se ve fázích pre-seed, seed nebo počáteční fázi růstu. Hlavním cílem bakalářské práce je odpovědět na výzkumné otázky: Podle jakých kritérií business angels posuzují investiční příležitost a proč do některých projektů investovat odmítají. K prozkoumání daného problému byl proveden kvalitativní výzkum prostřednictvím osobních rozhovorů s 8 českými business angels, získaných použitím metody sněhové koule. Výsledky výzkumu ukazují, že podnikatel a tým jsou klíčovým důvodem jak pro přijetí, tak i pro odmítnutí investiční příležitosti. Za stejně důležitý kritérium je považována myšlenka, nápad či samotný produkt. Dané kritérium těsně souvisí s tržním potenciálem, který má ale podle výzkumu menší váhu než osobnost podnikatele a produkt. Přínosem práce je zvětšení informovanosti začínajících podnikatelů v souvislosti s kritérii a faktory, které jsou pro ně nejdůležitější pro úspěšné přilákání business angel investice a přípravě svého projektu.