Ekonomika a management Národního filmového archivu - Hornová, Edita (2021)
Tato práce má za cíl zhodnotit ekonomiku a management Národního filmového archivu a navrhnout doporučení pro zlepšení současné situace. Hodnocení je provedeno na základě rozhovorů s klíčovými zaměstnanci Národního filmového archivu a pomocí srovnání se Slovenským filmovým ústavem. Jsou využity vybrané ukazatele finanční analýzy, které hodnotí zejména soběstačnost institucí a efektivnost využívaných prostředků. Pro srovnání výstupů obou archivů byla využita data o návštěvnosti archivních kin a knihoven z jejich výročních zpráv. Práce se věnuje také plánovanému přesunu části pracovišť Národního filmového archivu do prostor Nákladového nádraží Žižkov.