Analýza reorganizací v ČR v letech 2008-2020 - Valenta, Lukáš (2021)
Tato práce analyzuje údaje o reorganizacích v České republice od účinnosti Insolvenčního zákona v roce 2008 až do roku 2020. Analýza časových řad nevyvrátila stacionaritu průměrné délky trvání reorganizací, počtu návrhů na povolení reorganizace, ani počtu povolených reorganizací. Je však možné pozorovat vliv ekonomické situaci v zemi a platnosti Revizní novely. Ze 188 ukončených reorganizací bylo 45,2 % úspěšných, přičemž míra úspěšnosti se v čase nemění. Testy nezávislých výběrů jsou porovnány úspěšné a neúspěšné reorganizace. Úspěšné trvají déle, bývá u nich rychleji povolena reorganizace a rozhodnuto o úpadku. Méně úspěšná jsou řízení, do kterých vstoupilo státní zastupitelství. Vliv moratoria, navrhovatele insolvenčního řízení, změny insolvenčního správce, ani odvětví dlužníka, se neprokázal. Insolvenční soud ani insolvenční správce nemají významný vliv na výsledek, drobné rozdíly lze pozorovat v rychlosti rozhodování soudu u usnesení o úpadku a schválení reorganizačního plánu.