Analýza mzdové inflace v České republice v letech 2010–2019 - Vejmelka, Lukáš (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýza růstu mezd v České republice mezi lety 2010 a 2019. Cílem práce je zjistit reálný růst mezd, dále jaké vlivy, jakou silou vstupují do mzdové inflace, a také jaké skupiny obyvatelstva následně z růstu profitovaly nejvíce. Nejprve jsou popsány možné příčiny, které mohou výši mezd ovlivňovat. Následuje měření nominální mzdové inflace i reálného zvýšení kupní síly. Poté jsou faktory vstupující do podoby trhu práce posuzovány prostřednictvím statistických nástrojů a vyhodnocením empirických dat. Zkoumá se, jaký vliv má na příjmy nezaměstnanost a minimální mzda, zda je příčina tak výrazné mzdové inflace domácí jev, či jde o trend globální. Závěrečná kapitola se pak zabývá detailnější podobou trhu práce. Analyzuje se rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, rozdíly v příjmech dle odvětví a dle demografických údajů.