Analýza mzdové inflace v České republice v letech 2010–2019 - Vejmelka, Lukáš; Kaňková, Eva, 1975-; Soukupová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýza růstu mezd v České republice mezi lety 2010 a 2019. Cílem práce je zjistit reálný růst mezd, dále jaké vlivy, jakou silou vstupují do mzdové inflace, a také jaké skupiny obyvatelstva následně z růstu profitovaly nejvíce. Nejprve jsou popsány možné příčiny, které mohou výši mezd ovlivňovat. Následuje měření nominální mzdové inflace i reálného zvýšení kupní síly. Poté jsou faktory vstupující do podoby trhu práce posuzovány prostřednictvím statistických nástrojů a vyhodnocením empirických dat. Zkoumá se, jaký vliv má na příjmy nezaměstnanost a minimální mzda, zda je příčina tak výrazné mzdové inflace domácí jev, či jde o trend globální. Závěrečná kapitola se pak zabývá detailnější podobou trhu práce. Analyzuje se rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, rozdíly v příjmech dle odvětví a dle demografických údajů.
Vedoucí práce: Eva Kaňková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses