Crowdfunding jako zdroj financování vydávání knih - Fliegel, Jaroslav (2021)
Crowdfunding je druh financování, kdy se větší množství drobných přispěvatelů spojí, aby mohl vzniknout jeden ucelený projekt. Cílem diplomové práce je zhodnocení vlivu motivace na výběr crowdfundingové platformy Startovač pro financování knih na základě kvantitativního výzkumu. Identifikovat jaké faktory hrají roli v úspěchu knižní crowdfundingové kampaně a naopak s jakými problémy se autoři potýkali. Dále práce popisuje veškeré úkony, které s vydáváním knih souvisí a dává je do kontextu financování knihy přes crowdfunding. Bylo zjištěno, že faktory úspěchu jsou mezi kampaněmi rozdílné, ale pro většinu kampaní je klíčová aktivní komunita a důsledně provedené plánování, kterým lze předejít většině problémů.