Odhalování hospodářské kriminality při auditu a forenzním šetření - Kupková, Barbora; Králíček, Vladimír, 1952-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Téma hospodářské kriminality je stále aktuální a o to více, když ekonomika prochází krizí. Je známým faktem, že v takových dobách riziko podvodného jednání roste a to i uvnitř organizací. Hospodářskou kriminalitou z hlediska profese auditora a vyšetřovatele podvodů a také z hlediska českého práva se zabývá i tato práce. Podvod, jak obě profese projevy hospodářské kriminality nazývají, znamená pro organizace zvýšené náklady, proto se s ní snaží bojovat jak v soukromém, tak i ve vládním sektoru. Jedním z institutů, který je vnímán jako prostředek k odhalení podvodů, je i statutární audit. Statutární audit však tato očekávání nesplňuje, protože jeho cílem je pouze ve výroku auditora vyjádřit názor, že účetní závěrka s přiměřenou jistotou neobsahuje významnou nesprávnost. Za odhalení podvodů nese odpovědnost účetní jednotka. V důsledku nesrovnalostí mezi představou veřejnosti a auditorů ohledně této povinnosti vzniká mezera v očekávání, což je jeden z problémů, který velmi výrazně vyplynul na povrch na začátku finanční krize, kdy se v problémech ocitly velké společnosti, jejichž účetní závěrku ověřil auditor s výrokem "bez výhrad". V této souvislosti se proto práce blíže specifikuje povinnosti auditora v dikci Mezinárodních auditorských standardů i českého práva. Proti podvodům se používá daleko účinnější prostředek, forenzní audit (forenzní šetření), práce jej srovnává s auditem statutárním především v souvislosti s odhalováním podvodů.
Vedoucí práce: Vladimír Králíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses