Kreativní účetnictví - motivy, nástroje, praxe - Procházka, Jan; Zelenka, Vladimír, 1961-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce rozebírá motivy a nástroje, které management společností může používat pro úpravu účetnictví v mezích zákona, jejichž důsledkem je kreativní účetnictví. Pro jednotlivé možnosti jsou uvedeny příklady možného zaúčtování v praxi. V práci uvádíme možnosti kreativního účtování dle české účetní legislativy i IFRS, v některých případech je naznačen pohled na daný případ dle US GAAP. V práci jsou popsány důvody, které vedou management ke kreativnímu účetnictví, dále jsou zde rozebrány skupiny, které by měly na účetnictví dohlížet či mají vliv na tvorbu zákonů, které kreativní účetnictví omezují, či naopak podporují. V práci je rovněž popsán význam a vliv informací, způsoby jejich získávání a využití nejenom pro účely kreativního účetnictví. Práce dále rozebírá konsolidaci, kterou management může využít a mnohdy také využívá pro úpravu výkazů ke svému obrazu. Práci zakončuje kapitola věnovaná bankovnímu sektoru, kde je naznačeno, že řada bank na tom není zdaleka tak dobře, jak dokládají jejich výroční zprávy.
Vedoucí práce: Vladimír Zelenka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses