Nové parlamentné politické strany na Slovensku po voľbách v roku 2010 a 2012 - Ambrózyová, Miroslava (2012)
Stranícky systém Slovenska v nedávnej minulosti osviežili svojim výskytom nové politické strany, ktoré na istú dobu výrazne ovplyvnili poltickú scénu. Cieľom mojej práce bolo zistiť, v čom tkvel úspech nových politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu vo voľbách do NR SR v júni 2010 a v predčasných voľbách do NR SR v marci 2012. Na dosiahnutie tohto cieľa preto skúmam okolnosti vzniku, volebný program, pôsobenie nových strán vo vláde, ich volebnú kampaň a postavenie lídra daných politických strán. Práca je členená do štyroch hlavných kapitol, z ktorých prvá je venovaná teoretickému základu a definíciám, v druhej kapitole je priblížený slovenský stranícky a volebný systém, tretia a štvrtá kapitola sú analytickou časťou práce, v ktorej analyzujem strany SaS, Most-Híd a OĽaNO vo vyššie spomenutých rovinách. Analytickú časť práce uzatváram analýzou výsledkov volieb do NR SR v roku 2010 a predčasných volieb v roku 2012.