Současný vývoj námořní kontejnerové přepravy a export z ČR - Straková, Tereza (2012)
Námořní přeprava je celosvětově nejvýznamnějším dopravním oborem. Její nezastupitelný význam dokazuje fakt, že přes 90 % objemu zboží je dopravováno po moři. Cílem diplomové práce je analýza námořní kontejnerové přepravy se zaměřením na její využití při exportních operacích z ČR. Diplomová práce nejdříve charakterizuje specifika námořní kontejnerové přepravy z celosvětového hlediska, popisuje vývoj kontejnerizace a současnou situaci námořní kontejnerové přepravy na trhu. Následně se zabývá analýzou využití kontejnerové námořní přepravy při exportu z ČR a rolí zasílatele při obstarávání námořní kontejnerové přepravy. Aplikační část obsahuje konkrétní exportní obchodní případ z ČR do Mexika.