Cenné papíry vydávané akciovou společností - Hájková, Michaela; Kříž, Radim, 1965-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato práce se zabývá problematikou korporačních cenných papírů, jež jsou emitovány akciovými společnostmi. Cílem práce je podat co možná nejucelenější a nejsrozumitelnější pohled na tuto problematiku a v jejím závěru zhodnotit přinášené poznatky. V úvodní části své práce nastiňuji obecné zákonitosti týkající se cenných papírů a rovněž se zabývám klasifikací cenných papírů dle různých kritérií či otázkou vydávání cenných papírů. Dále se věnuji tématu akcií coby základních účastnických cenných papírů (zde se rovněž zaměřuji na akciové společnosti či otázku samostatně převoditelných práv a práv menšinových akcionářů). V následujících kapitolách následně pojednávám o zatímních listech (všímám si rovněž procesu jejich výměny za akcie), věnuji se tématu vedlejších cenných papírů (poukázka na akcie a opční list) a v neposlední řadě také problematice dluhopisů (prioritní a vyměnitelné dluhopisy, hypoteční zástavní listy). V závěrečné části své práce srovnávám aktuální právní úpravu nastíněné problematiky s právní úpravou, jež má vstoupit v účinnost k 1. 1. 2014.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses