Svoboda usazování obchodních společností v evropském právu - Horák, Milan; Grmelová, Nicole, 1975-; Patočka, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Státy se tradičně vypořádávali s cizími společnostmi na svém území v rámci svého vnitrostátního mezinárodního práva soukromého. Ovšem s příchodem evropského práva a zakotvením svobody usazování se možnosti členských států značně zúžily a byly to naopak obchodní společnosti, které nabyly právo usazení. Cílem této práce je charakteristika a vymezení vztahu mezi svobodou usazování, členskými státy a obchodními společnostmi založenými dle právních řádů členských států. Základním těžištěm práce je analýza deseti nejvýznamnějších rozsudků Soudního dvora Evropské Unie týkající se svobody usazování obchodních společností, které značným způsobem proměnily uvedený vztah. Následně práce shrnuje závěry analyzované judikatury z pohledu vývoje primární a sekundární svobody usazování, postavení pseudozahraničních společností, souladu principu inkorporace a principu skutečného sídla a konečně možností přesunu skutečného nebo statutárního sídla. Hlavním přínosem práce je velmi podrobná analýza jednotlivých rozsudků, včetně nejnovějšího rozsudku Vale z 12. července 2012, a dále věcné utřídění judikatury z různých pohledů.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses