Rola obnoviteľných zdrojov energie v regionálnom a municipálnom rozvoji so zameraním na bioplynové stanice - Lattová, Jana (2012)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou využívania obnoviteľných zdrojov energie v regionálnom kontexte, teda vo vzťahu k rozvoju miestneho územia. Práca je rozdelená na dve hlavné časti a to na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť práce poskytuje všeobecný pohľad na obnoviteľné zdroje energie, popisuje ich postavenie vo vzťahu k fosílnym energetickým zdrojom, zaoberá sa ich potenciálom, možnosťami rozvoja a podpory. Praktická časť práce sa konkrétne zameriava na dva projekty bioplynových staníc pričom hodnotí ich dopady na rozvoj miestneho územia. V záverečnej časti práce sú dopady týchto projektov vzájomne porovnané a na základe zistených poznatkov vyvodené konkrétne závery.