Analýza a komparace nástrojů regulace biologicky rozložitelných komunálních odpadů se zaměřením na obchodovatelná povolení - Kliková, Petra; Louda, Jiří; Osersová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Problém biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) ukládaného na skládky se stal pro členské země Evroské Unie aktuálním, zavedením Směrnice Rady 1999/31/ES o skládkování odpadů v roce 1999, která se tak snaží řešit problémy, způsobené skládkováním tohoto typu odpadu, především jde o vznik skleníkových plynů. Některé státy tak pro plnění svých cílů využívají ve svých odpadových strategiích ve větší či menší míře také ekonomických nástrojů politiky životního prostředí. Práce analyzuje dva vybrané tržně komformní nástroje, které jsou využívány v dané problematice a to konkrétně obchodovatelná povolení, která využívá Velká Británie ve svém programu Landfill Allwances Trading Scheme (LATS) a poplatky za skládkování, které jsou uplatňovány v České republice. Pomocí komparativní analýzy, provedené metodikou navrženou OECD je zkoumáno, jak efektivně působí vybraný nástroj na daný problém.
Vedoucí práce: Jiří Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses