Funkce a vliv patentů ve vybraných odvětvích na růst ekonomik zemí EU - Vojta, Michal (2012)
Patentová ochrana inovací je aktuálně skloňována v souvislosti s jedním z největších patentových sporů v historii firem Apple a Samsung. O obhajobu samotné existence instituce ochrany duševního vlastnictví se ekonomové přou a mezi ekonomickými školami neexistuje konsenzus. Současný systém funguje plošně napříč všemi odvětvími ekonomiky. Cílem práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu implicitně podporující rozdílné nastavení patentového systému vzhledem k rozdílnému charakteru odvětví. Průmysl informačních technologií, kde je hypoteticky efektivita nízká (patentování je zde tradičně využíváno ke strategickým účelům), je konfrontován s chemickým průmyslem, ve kterém by patentování mělo přispívat k růstu více (tradice ochrany účinné látky). Práce shrnuje argumenty napříč spektrem ekonomických škol. Regresní analýza dat zemí EU podporuje zkoumanou hypotézu a poukazuje na nízký vliv IT patentů na HDP oproti chemickému průmyslu ve zkoumaném vzorku zemí EU.