Funkce a vliv patentů ve vybraných odvětvích na růst ekonomik zemí EU - Vojta, Michal; Vokoun, Marek; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Patentová ochrana inovací je aktuálně skloňována v souvislosti s jedním z největších patentových sporů v historii firem Apple a Samsung. O obhajobu samotné existence instituce ochrany duševního vlastnictví se ekonomové přou a mezi ekonomickými školami neexistuje konsenzus. Současný systém funguje plošně napříč všemi odvětvími ekonomiky. Cílem práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu implicitně podporující rozdílné nastavení patentového systému vzhledem k rozdílnému charakteru odvětví. Průmysl informačních technologií, kde je hypoteticky efektivita nízká (patentování je zde tradičně využíváno ke strategickým účelům), je konfrontován s chemickým průmyslem, ve kterém by patentování mělo přispívat k růstu více (tradice ochrany účinné látky). Práce shrnuje argumenty napříč spektrem ekonomických škol. Regresní analýza dat zemí EU podporuje zkoumanou hypotézu a poukazuje na nízký vliv IT patentů na HDP oproti chemickému průmyslu ve zkoumaném vzorku zemí EU.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses