Vývoj federálního zadlužení USA v 80. letech - Rybáček, Miroslav; Tajovský, Ladislav, 1973-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V diplomové práci ověřuji hypotézu, jak dalece se odrazila zahraniční politika Ronalda Reagana na jeho rozpočtové politice. Vztah zahraniční politiky a rozpočtové situace zkoumám zejména ve vztahu k SSSR. V první části práce se zabývám hospodářským vývojem v USA v období před nástupem Ronalda Reagana do úřadu prezidenta a to zejména vývojem v 70. letech 20. století. Dále také shrnuji aspekty, které měly později zásadní dopad na ekonomický vývoj za vlády Ronalda Reagana a jeho rozhodování. Cílem hlavní části je analýza dopadů zahraniční politiky Ronalda Reagana na vývoj federálního zadlužení USA v 80. letech se zaměřením na zahraniční vztahy mezi USA a SSSR. V práci analyzuji dopad nákladů na zbrojení a vývoj Strategické obranné iniciativy (SDI) na rostoucí federální dluh, jakožto důsledek napjatých americko-sovětských vztahů. V této fázi také popisuji Reaganův rozpočtový program a hledám odpověď na otázku, proč byl rozpočtový program neúspěšný. V závěru práce zkoumám vliv Ronalda Reagana na rozpad SSSR a zejména shrnuji poznatky o vztahu rozpočtové a zahraniční politiky USA v 80. letech.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses