Ocenenie spoločnosti NOVARTIS s.r.o. - Glovňová, Paulína (2012)
Diplomová práca sa zaoberá stanovením odhadu tržnej hodnoty farmaceutickej firmy NOVARTIS s.r.o. na základe verejne dostupných informácií pre potreby vlastníka a managementu k 31. 12. 2011. Za týmto účelom je spracovaná analýza vývoja makroekonomických ukazovateľov na českom trhu, analýza trendov vývoja farmaceutického odvetvia. Je predstavená oceňovaná dcérska spoločnosť švajčiarskeho koncernu, ale nutne i jej najväčší "obchodný partner", materská spoločnosť so sídlom v Švajčiarsku. Ďalej je v práci zhodnotené finančné zdravie dcérskej pobočky Novartis s.r.o., sú identifikované všetky generátory hodnoty firmy a na ich základe je zhotovený finančný plán. Na základe finančného plánu a predpokladu pokračujúcej existencie podniku sa v závere nachádza samotné ocenenie firmy. To je postavené na použití výnosovej metódy, konkrétne, výpočet je aplikovaný na model diskontovaných voľných peňažných tokov pre akcionárov.