Problematika úpadkového práva v českém prostředí - Erlitz, Jakub (2012)
Tato diplomová práce si klade za cíl zmapovat přínos nové právní úpravy Insolvenčního zákona se zaměřením na splnění předeslaných účinků a budoucí vývoj v kontextu České republiky. První kapitoly této teze vymezují teoretické řešení úpadku v rámci Insolvenčního zákona. V následujících pasážích práce formou analýzy statistických dat přibližuje zatíženost insolvenčních soudů v průběhu vývoje úpadkového práva, včetně vzájemné vazby mezi jednotlivými proměnnými současných insolvenčních řízení. V poslední části práce hodnotí naplnění očekávaných předeslaných účinků Insolvenčního zákona za dobu jeho účinnosti a poukazuje na vzniklé nedostatky, samotným závěrem pak naznačuje některá doporučení a náměty pro budoucí vývoj.