Specifika a úspěšnost fundamentální analýzy založené na ukazateli Price Earnings Ratio - Vorek, Marián (2012)
Tato práce si klade za cíl prozkoumat oblast fundamentální analýzy založené na ukazateli price earnings ratio s důrazem na (i) ověření hlavních determinujících faktorů tohoto ukazatele, (ii) empirické ověření strategie založené na historickém P/E a (iii) chování P/E v období pádů akciových trhů. Analýza hlavních determinujících faktorů P/E je založena na vzorku jedenácti akciových titulů tvořící index PX Burzy cenných papírů Praha v období 2006-2011. Analýza makroekonomických faktorů, které determinují výši P/E, stejně jako empirické ověření strategie založené na historickém P/E je založena na datech indexu S&P 500 v období 1954-2011 a indexu PX v období 2001-2011. Chování P/E v období pádů akciových trhů je sledováno na empirických datech indexu S&P 500 v období 1954-2011 a indexu PX v období 2001-2011.