Hospodářské reformy N. S. Chruščova - Nebeská, Daniela (2012)
Cílem diplomové práce je analýza hospodářského vývoje v Sovětském svazu v období vlády Nikity Sergejeviče Chruščova. Práce se bude zabývat reformami zahájenými po XX. sjezdu KSSS, přičemž se blíže zaměří na reformy v zemědělství a průmyslu. Zároveň budu věnovat pozornost socioekonomické situaci Sovětského svazu v poststalinském období a příčinám, které vedly Nikitu S. Chruščova k naplánování a prosazení těchto reforem. Provedu analýzu jednotlivých částí reforem v zemědělské a průmyslové oblasti. Zhodnotím jejich účinnost po jejich zavedení do praxe a jejich následný dopad na výkon ekonomiky Sovětského svazu a na životní standard obyvatelstva. Při práci se zaměřím především na rozbor monografií, dílčích studií, vydaných pramenů a archivních materiálů vztahujících se k období reforem Nikity S. Chruščova.