Podnikatelské příležitosti ve stavebnictví vybraných zemí střední a východní Evropy - Vacek, Jiří (2012)
Jak ukazují výsledky realizovaného několikaletého výzkumu stavebnictví ve vybraných zemích střední a východní Evropy, celosvětová ekonomická krize měla a má značný dopad na stavební sektor zejména ve třech ze čtyř analyzovaných zemí Visegrádské čtyřky (v České republice, Maďarsku a na Slovensku). Analýza situace v Polsku však naznačuje, že i tato země bude zřejmě zbylé tři následovat, neboť aktuálně dochází k přehřátí tamního stavebnictví. Krize se konkrétně projevila výrazným výpadkem investic jak z veřejného, tak i z privátního sektoru (a byly a jsou jí postiženy stavební společnosti napříč celým trhem, tj. jak velké, tak i střední a malé firmy, a rovněž, z pohledu jejich zaměření, jak z oblasti pozemního, tak i inženýrského stavitelství. Při srovnání výsledků publikovaných později pro stavebnictví statistickým úřadem a predikcí ředitelů stavebních společností z našeho výzkumu (s osmi měsíčním předstihem) se ukazuje, že v krátkodobém horizontu, tj. do jednoho roku, jsou dané predikce validní a vedoucí představitelé stavebních společností jsou schopni do značné míry predikovat směrování svého sektoru při využití kategorií růst nebo pokles (pokud nebereme v potaz přelomy hospodářského cyklu, v nichž může docházet stejně jako v jiných sektorech i ke krátkodobé panice s negativním vlivem na kvalitu predikcí, jak ukázaly empirické údaje z roku 2009 v ČR). V těchto dimenzích dochází téměř pravidelně k predikcím, které se následně objeví i ve finálních údajích lokálních statistických úřadů. Jak ukázal náš výzkum, přesnější predikce, tj. konkrétnější číselné předpovědi vývoje srovnatelné s údaji ČSÚ publikovanými zpětně, bylo možné potvrdit v České republice i na Slovensku.