Brazilská levice na počátku 21. století. Od politické alternativy k mocenskému kartelu? - Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Opatrný, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Dizertační práce se zabývá transformací brazilské Dělnické strany (Partido dos Trabalhadores, PT), přičemž cílem je zjistit důvody více než desetiletého časového odstupu mezi obnovením přímé volby prezidenta v podmínkách všeobecného volebního práva a vítězstvím levice ve společnosti, která je poznamenaná extrémní nerovností distribuce bohatství. Druhou otázkou je, jakým způsobem strana dokázala v podmínkách fragmentovaného stranického systému konsolidovat moc a udržet ji po tři po sobě jdoucí funkční období. S použitím upravených konceptů masové, catch-all a kartelové strany autor testuje hypotézu, že volební vítězství bylo podmíněno prvotním ovládnutím levicové části politického spektra v důsledku vybudování masové, resp. na program orientované strany, jež následně uzpůsobila svou volební kampaň se zaměřením na středové voliče (posun k formátu catch-all, resp. na hlasy zaměřené straně). Následné udržení moci je založena na vytváření nadměrných koalic se stranami napříč politickým spektrem, tedy vč. stran pravicových. Tyto koalice jsou ale pouze vládní, do voleb strana v koalici s pravicovými stranami nevstupuje. V práci je dále rozebráno fungování tzv. koaličního prezidencialismu, představena je rovněž diskuse o typech současných levicových vlád v Latinské Americe a zpracovány jsou také základní prvky brazilského politického systému.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations