Vliv mezinárodních logistických řetězců na konkurenceschopnost podnikatelských subjektů - Křenková, Eva; Machková, Hana; Sato, Alexej, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Logistika přestala být vnímána pouze jako oblast nutné kontroly nákladů ve chvíli, kdy firmy zjistily, že i tuto oblast řízení lze využít k dosažení strategických cílů. Cílem této disertační práce je analyzovat potenciál zdrojů dlouhodobé konkurenční výhody firmy v oblasti logistiky se zaměřením na mezinárodní přepravu zboží, její zajišťování a organizaci. Zkoumanými zdroji dlouhodobé konkurenční výhody jsou spolupráce a sdílení informací mezi firmami v mezinárodních integrovaných logistických řetězcích. Je zkoumáno působení těchto zdrojů na spokojenost zákazníka, a to skrze zprostředkující proměnnou, kterou jsou logistické schopnosti firmy. Ve zkoumaném modelu se zároveň snažím zohlednit působení vnějších vlivů na firmu, proto je v něm zahrnuto také působení rizika nedodržení dodacích lhůt a nepřesného předpovídání poptávky. Zároveň není opomenuto ani využívání moderních informačních technologií. Navržený model je založen na teorii transakčních nákladů a Resource-Based View. Zvolenou výzkumnou metodou je kvalitativní metoda případových studií. Analyzovány jsou tři případy. Jako hlavní zdroje dat slouží přepsané rozhovory uskutečněné formou interview ve vybraných firmách. Sekundární data jsou čerpána zejména z odborných časopisů v oblasti supply chain managementu, odborné literatury a internetových stránek vybraných společností a mezinárodních organizací. Přínosem výzkumné práce je zahrnutí působení faktorů vnějšího prostředí, pohled na firmu jako součást mezinárodního integrovaného logistického řetězce a ne jako izolovaného subjektu, s tím související analýza vztahů v rámci trojice subjektů, kterými jsou odesílatel a příjemce zboží a dále poskytovatel logistických služeb. V disertační práci je navržena vlastní definice pojmu logistické schopnosti firmy. V praktické ro
Spolupráce a sdílení informací mohou sloužit jakou zdroje dlouhodobé konkurenční výhody, jejich zapojení v praxi je ale kladena řada překážek. Jednou z nich může být např. velikost firmy, ale identifikovány byly i další. Součástí textu jsou také doporučení pro firmy.
Vedoucí práce: Hana Machková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations