Odhady vícefaktorové produktivity - Vltavská, Kristýna (2012)
Cílem práce je poskytnout komplexní ekonomicko-statistický pohled na problematiku odhadu produktivity práce a souhrnné produktivity faktorů, zhodnotit kvalitu dostupných datových zdrojů a ověřit možnosti využití v českých podmínkách nových vstupních ukazatelů do produkční funkce. První kapitola poskytuje teoretický základ pro následné odhady produktivity práce a souhrnné produktivity faktorů. Ve druhé a třetí kapitole se podrobně věnuji vymezení datových zdrojů a definici vstupních a výstupních ukazatelů do produkční funkce. Druhá kapitola zároveň přináší nové přístupy odhadu vstupních ukazatelů do produkční funkce (služby práce, kapitálové služby). Čtvrtá kapitola je věnována odhadům produktivity práce, zejména pak vztahu produktivity práce a vzdělanostní struktury, odhadům pro regiony České republiky a odhadům pro netržní odvětví, pro něž není možné využít klasický přístup. Pátá kapitola se věnuje možnostem zpřesnění a zkvalitnění odhadu souhrnné produktivity faktorů s využitím nových vstupních ukazatelů, dále porovnává indexní a ekonometrický přístup k odhadu, včetně testu o konstantních výnosech z rozsahu, a stejně jako u produktivity práce představuje možnosti odhadu souhrnné produktivity faktorů na regionální úrovni.