Teorie dobývání renty a veřejné zakázky v České republice v letech 1993 až 2011 - Krejčová, Jana; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj právního rámce a institucionálního zajištění veřejných zakázek v České republice v letech 1993 až 2011 a na základě této analýzy určit jejich vliv na vytváření prostoru pro dobývání renty v oblasti veřejných zakázek. V práci jsou dále rozebrány též hlavní problémy veřejných zakázek v ČR. Proces zadávání a realizace veřejných zakázek je velmi aktuálním tématem. Prostřednictvím veřejných zakázek je v ČR každoročně vydáno z veřejných prostředků několik set miliard korun. V současné době navíc probíhají intenzivní diskuze o dopadu a významu novely zákona o veřejných zakázkách. Teoretická část práce se zabývá obecnou teorií dobývání renty a poskytuje základní charakteristiku veřejných zakázek včetně popisu jejich ekonomických aspektů. Analytická část práce je pak zaměřena na vývoj právního rámce veřejných zakázek od roku 1993 až do roku 2011. Hlavní důraz je kladen na vymezení prostoru pro dobývání renty při zadávání, realizaci a následné kontrole veřejných zakázek. Dále je v této části práce rozebrán vývoj institucionálního zajištění veřejných zakázek v ČR, jmenovitě činnost ÚOHS, NKÚ a MMR. Popsány jsou zde i hlavní problémy veřejných zakázek v ČR včetně návrhu jejich možného řešení. Práce využívá metodu komparace různých právních úprav veřejných zakázek, které vznikly v ČR v letech 1993 až 2011, včetně komparace jejich institucionálního zajištění s cílem odhalit jejich pozitivní a negativní vlivy na vytváření prostoru pro dobývání renty v oblasti veřejných zakázek.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses