Kríza Eura alebo kríza verejných financií? - Pavelčík, Pavol; Řežábek, Pavel, 1960-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práca sa zameriava na súčasne hospodárske problémy v eurozóne, ktoré sú spôsobené existenciou jednej monetárnej a sedemnástich nezávislých fiškálnych politík. Teoretická časť práce sa venuje komplexnému vzťahu fiškálnej a monetárnej politiky ako aj kritériám optimálnej menovej oblasti. Praktická časť sa venuje analyzovaniu monetárnej politiky z pohľadu vývoja inflácie a inflačných diferenciálov, vývoja reálneho efektívneho menového kurzu, úverovej expanzie a vplyvu nízkych úrokových sadzieb na tvorbu bubliny trhu s nehnuteľnosťami. Analýza fiškálnej politiky sa zameriava na dodržiavanie pravidiel Paktu stability a rastu ohľadom výšky deficitu a vývoja dlhu verejných financií. V závere sa práca v krátkosti venuje popisu novej fiškálnej zmluvy a zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses